Het inkorten van een horlogeband is soms een lastig karwei, ik probeer hier de meest voorkomende schakels te laten zien, en uit te leggen hoe een schakel eruit te halen.

  1. Als eerste de band van bijvoorbeeld een Monster. Kenmerkend is het gebruik van een soort metalen kraag die een pin op zijn plek houdt, deze zit aan de rand.
    Monster
  2. Dan de band van bijvoorbeeld de SKA371. Wederom een kraagje die een pin op zijn plek houdt, maar deze zit nu in het midden van de schakel, eigenlijk veel prettiger!
    BFK type band
  3. De meest voorkomende is de splitpen, een dubbelgevouwen pen met een verdikking.
    Splitpennen
  4. En als laatste die met gevouwen schakels, zoals de meeste kleine Seiko5 modellen hebben.
    Schakels4

Ik hoop dat deze informatie voldoende houvast geeft om je band in te korten. Als je op- of aanmerkingen hebt, aanvullingen, graag !


TOEVOEGING VOOR MENSEN DIE ZELF EEN STALEN BAND (MILTAT) PLAATSEN

De banden komen van Miltat, en meestal passen die prima. Echter, de gaatjes in de lugs of de gaatjes in de band zitten wel eens niet zoals het hoort. Beide worden binnen bepaalde toleranties geproduceerd, en soms komt het helaas net niet goed uit. Wat je in elk geval moet doen: pushpins gebruiken die bij de band geleverd worden. De Pushpins van Seiko hebben dermate dikke puntjes dat er geen enkele speling is met de gaatjes in de lugs.

Als eerste haal ik altijd de push pins uit de eindstukken en haal de eindstukken een paar keer door de lugs. Eventuele braampjes in zowel lugs als de eindstukken verdwijnen zo.
Ik gebruik vaak een kleine schroevendraaier om de push pins naar de gaatjes te begeleiden.

Dat gaat bijna altijd zonder problemen. Enige uitzondering is eigenlijk de Oyster band, die geeft wel eens problemen, en dan moet ik naar mijn dremel grijpen. Met de dremel is het mogelijk om -voorzichtig- een heel klein stukje van het randje dat tegen de onderkant van de horlogekast aan komt te slijpen (1). het is namelijk meestal zo dat je een miniem stukje omhoog moet met het eindstuk om in de gaatjes te kunnen. Heel soms is het ook nodig om iets van de zijkanten af te slijpen (2), dan kan het eindstuk iets meer naar de horlogekast toegedrukt worden (deze randen verdwijnen compleet uit het zicht).