Seiko hanteert de onderstaande tabel als decennia lang om de waterdichtheid van de horloges aan te geven, de 15 bar stamt nog uit de jaren ’80, deze 15 atm horloges worden nu niet meer gemaakt, het is óf 10 atm óf 20 atm.:
Grofweg kan je stellen dat een kleine Seiko5 niet geschikt is om mee te zwemmen: deze zijn over het algemeen 3 atm. De SNKD97-99, SNKE01-03 zijn 5 atm, toch zou ik hiermee niet gaan zwemmen. Douchen kan weer wel met deze.
De Seiko5 Sports serie bestaat over het algemeen uit 10 atm modellen: hiermee moet je dus kunnen zwemmen. Wel hebben deze geen vastgeschroefde kroon, dus denk erom dat je de kroon niet uittrekt (of ergens achter blijft hangen).
De 20 atm modellen zijn allemaal geschikt om mee te zwemmen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 20 atm en een 20 atm duikershorlogel er zijn enkele 20 atm modellen (de chrono SNA411 bijvoorbeeld) waarmee je dus niet schijnt te kunnen duiken (ik ben het er niet helemaal mee eens, maar doe toch maar af als je omlaag gaat).
Ik garandeer de waterdichtheid na het plaatsen van saffier en/of modificeren van een horloge. Tot dezelfde diepte als het voor de aanpassing al had.
Soms wordt gezegd dat een horloge onder druk waterdicht gemaakt moet worden. ONZIN. De waterdichtheid wordt door het gebruik van goede pakkingen gerealiseerd. Het onder druk zetten van een horloge heeft als doel aan te tonen dat het daadwerkelijk waterdicht is. En hoe meer druk, hoe dieper de waterdichtheid gegarandeerd wordt (en hoe duurder de test). Het toont aan dat de horlogemaker zijn werk naar behoren heeft gedaan.