Beadblasten is de term die wordt gebruikt als het gaat om het stralen van horloges. Stralen met glasparels (parel=”bead”) bedoel ik hiermee. Onder luchtdruk wordt het horloge bestraald met glasdeeltjes, hierdoor krijg je een egale, matte oppervlakte. Deze oppervlakte glinstert veel minder, en het geeft het horloge een meer “military” uitstraling. Horloges die standaard zo mat worden geleverd zijn onder andere de Seiko5 Aviators en de nieuwe SNZG07. Het resultaat van beadblasten is een horloge waarvan de oppervlakte enigzins ruw is. Je krijgt er nog steeds krasjes op, en de sporen van je bureau zullen juist als glimmende plekken te zien zijn.

Ik heb een mengsel gemaakt van glasparels met aluminium-oxide, dat geeft een iets groffere finish, waarbij de glans grotendeels weg is.

Dit stralen kost 50 euro. Indien u het horloge gedemonteerd aanlevert (geen uurwerk, bezel los, band los) kost het slechts 35 euro. Vergeet de kroon niet mee te sturen (weer in de kast schroeven), en natuurlijk niet de mogelijke losse schakels van uw horloge.

Voorbeelden :

BFK Plus Beadblasting :

Zwart monster :