• Vlak saffier heeft geen optische eigenschappen.
  • Enkelzijdig gebold saffier heeft een vergrotend effect, dit hangt samen met de mate van bolling. Als je er scheef door kijkt, vervormt je beeld van de wijzerplaat. Dit effect wordt versterkt naarmate het glas dikker is. Bij een kleine Seiko5 is het glas 1mm, dan zie je het niet zo erg, terwijl bij een SKX007 het glas 2,8mm dik is en dan zie je het wel goed.
  • Dubbel gebold saffier heeft nauwelijks optische werking, het vergroot niet als je er recht in kijkt, en het vervormt het beeld nauwelijks als je er scheef in kijkt.

Als ik saffier plaats in een horloge met een automatisch uurwerk, regel ik het uurwerk ook af. Als ik saffier moet plaatsen in een opgestuurd horloge, kijk ik eerst hoe het uurwerk loopt; als dat niet goed loopt neem ik contact op om te overleggen wat te doen. Ik ga geen saffier plaatsen en hopen dat een slecht lopend uurwerk het blijft doen, want daar komen alleen maar nare discussies van.
Het saffier dat ik plaats heeft een anti/reflectie coating aan de binnenzijde, deze geeft een beetje blauwe gloed bij bepaalde lichtinval.
Het hardlex glas dat ik vervang, gooi ik weg. Als je het wil hebben, geef dat aan in het commentaar bij de order (ik bewaar echt geen hardlex).

Doorlooptijd van een order met saffier plaatsing is een week tot twee weken. Het horloge gaat uit elkaar, hardlex wordt verwijderd, saffier wordt geplaatst, horloge wordt in elkaar gezet en het uurwerk wordt afgeregeld. Dat zijn werkzaamheden die secuur uitgevoerd moeten worden omdat het horloge nog steeds met garantie aan u wordt verkocht. Ik vind saffier de moeite waard, vandaar dat ik me hierin heb gespecialiseerd en voor bijna elk model de optie saffier aanbied.

Waterdichtheid van het horloge blijft gelijk (en wordt soms beter omdat ik bij een oud horloge de pakkingen kan vervangen).