Seiko is al jaren producent van een duikershorloges welke zich onderscheiden door een lage prijs gecombineerd met een hoge kwaliteit en een unieke uitstraling. De laatste jaren maakt Seiko veel gebruik van het automatische uurwerk dat wordt aangeduid met code 7s26. Dit uurwerk is betrouwbaar en vergt nauwelijks onderhoud, je treft het aan in bijna alle automatische uurwerken van Seiko die momenteel geproduceerd worden. Hier heb ik een review geplaatst, welke vooral ingaat op dit uurwerk.

Attentiepunten !

  • Opwinden gaat niet, je moet hem dragen of rustig met roterende bewegingen “opladen”. (de “Seiko-swing“)
  • De kroon kun je los draaien, als je hem (voorzichtig) uittrekt zit bij de eerste klik de mogelijkheid om dag (naar je toe draaien) en datum (van je af draaien) te verstellen.
  • Bij de tweede klik zit de mogelijkheid om de tijd te verstellen.
  • LET OP: verstel de datum/dag niet als de tijd tussen 10 en 4 staat en het uurwerk stil staat!! Het uurwerk kan dan – als het 12 uur ‘s nachts is wat je niet ziet als ie stil staat – bezig om deze ook te verzetten en dan zijn de tandwielen in elkaar geplaatst (en die breek je gemakkelijk af)
  • Druk de kroon met een draaibeweging weer terug en draai hem rustig aan, let op dat ie het schroefdraad goed “pakt” (niet forceren, anders beschadig je het schroefdraad).
  • Verstel de tijd/datum/dag niet met het horloge om je pols. Dan komen er teveel krachten op de as. Dus eerst afdoen alvorens de kroon los te draaien.
Deze horloges kennen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding wat ervoor zorgt dat een goed duikershorloge voor iedereen bereikbaar is.
Een aantal van deze duikers heb ik ook in de collectie. Vanzelfsprekend zou ik bijna zeggen…het Seiko virus zat immers bij mijn eerste Seiko inbegrepen.
De SKX007/SKX009/SKX011/SKXA35/SKXA53/SKXA55 en SKX171 hebben identieke kasten, de verschillen zitten in de bezel (duikersring), de wijzerplaten en de wijzers. Hier staat een (Engelse) review van de SKX007, een nu al klassiek duikershorloge!