Het is lastig om uit te leggen hoe een kinetic aan zijn energie komt en deze behoudt. Door bewegingen van de pols wordt, net als bij een automaat, een gewicht rondgeslingerd. Deze bewegingen worden omgezet in elektrische energie, die in een oplaadbare batterij wordt opgeslagen. Uit een folder van Seiko heb ik deze afbeelding gehaald, klik erop voor een grote afbeelding.

Seiko verkocht vroeger een speciale oplader die met inductiestroom werkt, daar kan je je kinetic op leggen en door de inductie werden de magneetjes in de spoel in beweging gebracht. Dit is hetzelfde principe als de oplader van een electrische tandenborstel (er zijn zelfs handige mensen die hun kinetic met de oplader van de tandenborsten opladen, de spoel die hierbij van belang is zit tegenover de kroon, dus met wat handigheid (plateau maken met karton o.i.d.) kan je je linetic zo opladen. Dragen is natuurlijk de beste methode.
Deze batterij moet, net als veel “normale” oplaadbare batterijen, helaas af en toe vervangen worden. Ze gaan zeker 6 tot 8 jaar mee, daarna zal de energie-reserve teryg gaan lopen. Het vervangen van deze oplaadbare batterij doe ik voor bij mij gekochte horloges voor 25 euro (incl. de batterij).